Kulturní komise v Böttcherfabrik v Pobershau

Euroregion pokračoval ve své činnosti zasedáním česko-německé komise v bývalé dřevařské továrně Böttcherfabrik v Pobershau https://www.marienberg.de/kultur-tourismus/museen-und-schaubergwerke/ausstellungen-boettcherfabrik/ pod vedením německé předsedkyně Constanze Ulbricht dne 2.9.2020.
V úvodu jednání jsme si prohlédli historickou zámečnickou dílnu Ersnta Wittiga. Zajímavé je, že většina vybavení je stále funkční.
Samotné jednání probíhalo v prostorech, kde je vystaveno celoživotní dílo umělce Krušných hor Maxe Christopha s více než 100 obrazy křídou, olejem a dalšími malířskými technikami.
Na programu poté byly tyto body:
  1. COVID 19 – vliv na realizaci projektů a přeshraniční výměna informací
  2. Aktuální informace z redakční skupiny pro přípravu Programu spolupráce 2021–2027 INTERREG
  3. Cena Euroregionu Krušnohoří/Erzgebirge 2020
  4. Hodnocení projektových žádostí
  5. Projekt 0803.00-SN Tajemné Krušnohoří – domnělá realita

Komisi jsme představili letošní návrhy na CENU EUROREGIONU Krušnohoří/Erzgebirge. Příjem nominací končí 15.9.2020. Komise navrhne poté českého a německého kandidáta Radě Euroregionu Krušnohoří a Představenstvu Euroregionu Erzgebirge. Slavností vyhlášení proběhne 26.11.2020 na společné česko-německé radě.
Komise také hodnotila 6 projektových žádostí, které byly doporučeny ke schválení.
Hostem komise byl výtvarník Martin Tomášek, který bude kurátorem výstavy českých umělců, která se bude konat v tomto výjimečném prostoru. Název výstavy „Tajemné Krušnohoří – domnělá realita“ staví uměleckou tvorbu ve společném Krušnohoří do středobodu. Pro větší část saských Krušnohorců je objevování českých stylů něčím tajemným, stejně tak naopak. Proto se vzájemně setkají umělci a milovníci umění obou národů a poznají tak talenty od sousedů. V případě schválení projektu bude výstava zahájena dne 23.4.2021.
Příští jednání komise je plánováno na 11.11.2020 v Postoloprtech.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Z JEDNÁNÍ VALNÉ HROMADY DNE 31.5. 2024

Dne 31.5. 2024 se konala řádně svolaná Valná hromada Euroregionu Krušnohoří z.s. v Kulturním domě Střelnice v Kadani. Roli hostitele se ujalo členské město Kadaň.

Poslední novinky

Nyní je možné podávat setkávací projekty s nedoložitelným počtem účastníků.
Euroregion Krušnohoří/Erzgebirge vyhlašuje výzvu k podání návrhů na udělení prestižní Ceny Euroregionu Krušnohoří/Erzgebirge pro rok 2024. Toto ocenění je udělováno osobám, které se významným způsobem zasloužily o přeshraniční spolupráci v rámci Euroregionu Krušnohoří/Erzgebirge.
Vstoupili jsme do poslední fáze přípravy a testování pro podávání projektů z Fondu malých projektů pro širokou veřejnost.