Euroregiony se připravují na nové dotační období 2021-2027 INTERREG VI A

Když nám současné situace neumožnila se setkat s kolegy v euroregionech na české straně, uspořádal Euroregion Nisa virtuální jednání české části k přípravě nového dotačního období.
V úvodu jsme si opět vyměnili zkušenosti na téma Covid -19, jeho dopady na Fond malých projektů, realizace projektů a organizační opatření v chodu sekretariátů.
Mgr. Ondřej Havlíček nám představil výsledky jednání z poslední binacionální redakční skupiny, jejíž členy jsou vedle Řídícího a Národního orgánu jak zástupci saských ministerstev, českých krajů a obchodních a sociálních partnerských institucí, tak zástupci euroregionů obou zemí.
Hlavním tématem ale byly tentokrát ZJEDNODUŠENÉ VÝDAJE. Shodli jsme na tom, že prioritou všech euroregionů je možnost uplatňovat v nadcházejícím období zjednodušené výdaje tak, aby došlo k odlehčení admistrativní zátěže pro žadatele.
Náš jednotný návrh bude představen německým euroregionům na videokonferenci POHRANIČÍ SPOJUJE, které je plánováno dne 10.11.2020.
V závěru jednání nám byla představena prezentace MMR IROP 2021 – 2027 a fondy, ovlivňující přípravu:
  REACT-EU
Cca 1 mld. EUR do IROP 2014 – 2020 (nová prioritní osa; nutnost témat v reakci na následky COVID-19; v současné době se o nich vyjednává s EK – UV č. 811/202

RRF (Fond Obnovy)
Cca 7,3 mld. EUR na „reformní témata“ (dotace&půjčky); řídí MPO; v současné době probíhá příprava Národního plánu obnovy
JTF (Fond spravedlivé transformace)
Cca 1,6 mld. EUR pro „uhelné regiony“; příprava tzv. plánů a mechanismu transformace (MMR); implementace prostřednictvím samostatného OP (bude řídit MŽP)
Podrobněji na https://irop.mmr.cz/cs/irop-2021-2027.

Těšíme se další konstruktivní jednání a děkujeme Euroregion Nisa za profesionální organizaci a přípravu.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Z JEDNÁNÍ VALNÉ HROMADY DNE 31.5. 2024

Dne 31.5. 2024 se konala řádně svolaná Valná hromada Euroregionu Krušnohoří z.s. v Kulturním domě Střelnice v Kadani. Roli hostitele se ujalo členské město Kadaň.

Poslední novinky

Nyní je možné podávat setkávací projekty s nedoložitelným počtem účastníků.
Euroregion Krušnohoří/Erzgebirge vyhlašuje výzvu k podání návrhů na udělení prestižní Ceny Euroregionu Krušnohoří/Erzgebirge pro rok 2024. Toto ocenění je udělováno osobám, které se významným způsobem zasloužily o přeshraniční spolupráci v rámci Euroregionu Krušnohoří/Erzgebirge.
Vstoupili jsme do poslední fáze přípravy a testování pro podávání projektů z Fondu malých projektů pro širokou veřejnost.